Är du redo att starta ab för att sälja dina silversmycken?

Det kan kännas som ett enormt steg att ta från att skapa silversmycken som hobby till att starta ab och verkligen göra business med hantverket. Hur vet du om det är dags att starta ab och ta ditt hantverk till en ny nivå? Det är en fråga som du bör ha svar på innan du registrerar ditt aktiebolag.

Starta ab med en plan

Det som började som en hobby har vuxit till något som skulle kunna bli en fulltidsaktivitet. När du märker att många faktiskt frågar efter dina smycken av silver kan det vara dags att ge hobbyn ett nytt namn, nämligen professionell verksamhet. Börja med att se på en checklista för att starta ab för att ha en plan att följa.

Det är inte säkert att du kommer att lämna ditt nuvarande jobb bara för att du börjar sälja de silversmycken du tillverkar med eget bolag. Det går att låta det hela växa fram. Numera kan du ju starta ab med ett kapital på 25 000 kronor vilket verkligen inte borde vara för besvärligt rent ekonomiskt.

En större risk men också många möjligheter

Det finns alltid en risk med att jobba professionellt med det som tidigare var en hobby. Bara för att du älskar silver och är bra på att skapa smycken av materialet är det inte säkert att du har det som krävs för att driva ditt eget bolag.

Om du tycker att det känns för svårt att driva ab kanske du ska nöja dig med en enklare bolagsform. Eller så kanske du väljer att jobba för någon annan som kan ge dig lön som silversmed. Men då det antagligen inte är så enkelt att få jobb som silversmed kan ändå risken med att starta ab för att ta hobbyn till nästa nivå vara värd att ta.

När du driver ett bolag och kan marknadsföra och sälja dina silversmycken på ett helt annat sätt kan det leda till många intressanta möjligheter. Dessutom kommer du ju att känna en stor tillfredsställelse av att kunna leva på din konst på detta vis.

Affärsplanen måste vara solid

När du gör silversmycken som hobby tänker du inte så mycket på kostnader. Även om du säljer smycken för mindre än vad det kostar att köpa silvertråd är du nöjd. Det är ju en hobby och konst. Men när du väljer att starta ab måste du ha en affärsplan för verksamheten. Tanken är ju att du ska kunna leva på detta och då måste du jobba på rätt sätt.

Ta hjälp med marknadsföring om du behöver det men var inte rädd för att göra mycket själv. Läs på och lär dig mer om hur du kan synas på rätt ställen för att få ut din silverkonst till fler ställen i landet och kanske också utomlands.

Ha också en plan för vad du gör om det inte går så bra som du hade hoppats på. Det kan till exempel vara att du faktiskt börjar i mindre skala och behåller ditt nuvarande jobb på deltid.

31 Jul 2021

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)