Behöver man skruvlåsning till ett smyckesskrin?

 

Behöver man skruvlåsning till ett smyckesskrin?

Om man inte ska ta med sig sina smycken och accessoarer av silver till månen eller på en bergsklättring så finns det ingen anledning till att täta skruvar och muttrar med gänglåsning. Visst kan man se en fördel med att använda skruvlåsning för att ge en smyckeslåda längre liv, men det är få som kommer att använda den på ett så tufft sätt att det här är nödvändigt. Om man nu ändå ser en charm med att alla skruvar och muttrar sitter fast riktigt ordentligt så kan man köpa den svagaste formen av loctite i butiker som Jula och Biltema och använda detta. Men då är det mer för konstens skull.

Meningen med skruvlåsning

Nu finns det förstås pysselprojekt där man använder sig av skruvlåsning som en vacker detalj. Det här är inte samma sak som gänglåsning. En låda för påskgodis med skruvlåsning innebär helt enkelt att man har format omslagspapperet till lådan som en skruv. Verklig gängsäkring är något helt annat, och det här är en metod som används flitigt i maskiner och apparater, men kanske inte så ofta då man skapar lådor och skrin för smycken.

Med gänglåsning så ser man till att de fästelement som finns i en konstruktion sitter fast som de ska. Detta lyckas man med genom att stryka på ett medel på insidan av gängor så att de kommer att låsas. Det här betyder också att man inte kommer att få in vatten via skruvar vilket kan vara nog så viktigt för maskiner som utsätts för vatten, olja och annat flytande.

Ett smyckesskrin som klarar allt

Något som kan vara lite coolt med skruvlåsning på ett skrin för smycken är det faktum att man inte så lätt lossar på skruvarna då de har tätats med loctite. Även svagare gängsäkring kan komma att kräva verktyg för att man ska få loss fästelement. Om man har låst skrinet för att det innehåller värdefulla smycken som man dessutom har en stark sentimental koppling till så är det förstås trist om någon tar sig in i det genom att lossa på skruvar. Tjuven ger antagligen upp om skruvarna inte går att få upp med en vanlig skruvmejsel. Detta kan vara en anledning till att faktiskt bygga ett eget skrin och använda sig av gängsäkring.

Om man inte vill snickra ihop en egen låda för silversmycken och andra vackra ting så kan man förstås lossa på fästelementen som finns i det skrin som man köper. Det är inte svårt att stryka på lite gängsäkring för att ge lådan extra styrka. Sedan så är det förstås aldrig dumt att tänka på att förvara lådan på en plats som inte är alltför uppenbar. I varje fall inte om man har väldigt viktiga saker i den.

Vill du ha skruvlåsning till ditt smyckesskrin?

13 Apr 2017

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)