Du kommer att få avveckla aktiebolag sade de…

Hon hade jobbat i flera år som silversmed på fritiden och sålde sina kreationer som en hobby på festivaler och marknader. När Frida Jansson delade tanken om att skapa AB för att jobba full tid med verksamheten så var det många som avrådde henne. De menade att hon snart skulle få avveckla aktiebolag precis som så många andra nystarter. Hur gick det? Hade de rätt?

Frida behövde inte avveckla aktiebolag!

Råden om att inte starta ab kom från folk med god kunskap om ekonomi så Frida tog dem på allvar. Men hon insåg att det också fanns god potential i hennes verksamhet. Tanken om att sälja på nätet var också lockande och något som hon skulle klara bra med lite hjälp från pojkvännen som är webbdesigner. Varningar om att få avveckla aktiebolag kändes dock seriösa, så Frida bestämde sig för att ta lite mer tid på sig. Resultatet blev ett aktiebolag som fortfarande är igång och som absolut inte ligger i riskzonen för att avvecklas.

En god business plan

Fridas affärsplan var tunn och det blev hon medveten om då hon tog den med sig till en professionell rådgivare. Att veta hur man skapar vackra örhängen i silver är inte samma sak som att förstå hur man kan sälja dessa på ett produktivt sätt. Rådgivaren gav henne hemläxa och bad henne om att se på alternativa vägar att nå nya kunder.

Genom att tänka igenom hur företagets affärsplan skulle se ut så fick Frida chansen att hitta en bättre metod. Hon kunde ju redan en hel del om försäljning på marknader men insåg till exempel att det inte skulle räcka med en snygg hemsida för att sälja online. Kostnaden för marknadsföring på nätet var något som hon var tvungen att räkna in i sin plan och det var bara en sak som fick den att se annorlunda ut.

En fysisk butik eller inte

Affärsplanen hade tidigare inkluderat en fysisk butik men Frida valde att frångå detta. Arbetsplatsen i källaren var fortfarande tillräckligt bra för att hålla igång produktionen och hon behövde heller inte mer plats för lager. Detta innebar stora besparingar som gjorde det lättare för Frida att utveckla sin verksamhet och skapa ett ab.

Faktum är att hon inte alls är säker på att hon kommer att öppna en fysisk butik. Försäljningen på nätet har kommit igång och den är en stor anledning till att hon inte ser någon anledning till oro för att behöva avveckla aktiebolag. Frida tar fortsatt hjälp av en ekonomisk rådgivare för att se till att hon jobbar med en bra plan för utveckling av bolaget. Det här kostar en slant men är det väl värt då hon undviker misstag som skulle kunna leda till att det hela misslyckas.

14 Aug 2017

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)