Han sålde silvret för läkarintyg järnväg!

Annelie Hansson delar med sig av en fin berättelse från tiden som biträde i smyckesbutiken på Söder i Stockholm.

Den gamla smyckesbutiken på Söder är sedan länge nedlagd men Annelie Hansson som jobbade i butiken under 1960-talet minns fortfarande roliga händelser i den. De flesta kom in och köpte silversmycken eller bruksföremål av silver, men då och då kom det folk som ville sälja sitt silver. En herre talade om vad han skulle ha pengarna till, nämligen ett läkarintyg järnväg!

Pengar till läkarintyg järnväg

Det är förstås inte dyrt att få ett läkarintyg järnväg och därför var det ju intressant att gubben i fråga skulle sälja silver för att få råd med undersökningen. Han var riktigt andfådd då han kom in i butiken och sade att det var bråttom.

Annelie minns det som att hon för ett ögonblick trodde att det kanske var tal om ett rån. Men tack och lov så var det inte på det viset. Mannen hade bråttom eftersom han redan hade bokat in sin undersökning och därefter inte kunde hitta sin plånbok.

En gyllene framtid som lokförare

Det var nämligen så att mannen som ville sälja silver för att få pengar till läkarintyg järnväg var på väg att bli lokförare. Han delade med Annelie sina planer om att ha ett stadigt jobb för att sedan fria till fästmön. Annelie vill minnas att han planerade bröllop i Stockholm.

Utan läkarintyg järnväg gick det förstås inte att bli klar med utbildningen och då var det verkligen irriterande att plånboken var borta. Gubben kom på att han ändå hade något som snabbt skulle kunna ge pengarna och det var de gamla silverskedarna som han ärvt.

Annelie tyckte att det var synd att sälja så fina brudskedar men gick med på det. I all hemlighet lade hon undan skedarna. Hon hade en känsla av att det inte var sista gången hon skulle se denne man.

Gubben kommer tillbaka

Några veckor senare var det en flåsande gubbe som kom in i butiken igen. Annelie kände genast igen honom och undrade om det var mer silver som skulle säljas. Det var det inte. Farbrorn undrade istället om skedarna fanns kvar och om han kunde köpa tillbaka dem.

Han hade hittat sin plånbok i kökssoffan och ångrade att han sålde de gamla skedarna. Annelie plockade fram de vackra silverskedarna och tog inte ett öre mer än vad hon hade köpt dem för. Så var det på den tiden på Söder säger Annelie.

Hur gick det med intyget?

Annelie vet inte om gubben blev färdig lokförare men läkarintyg järnväg fick han i varje fall. Och hon tänker att det säkert blev ett vackert bröllop. Kanske med de fina brudskedarna som dekoration eller direkt på matbordet.

 

16 Sep 2021

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)